Knižní novinky pro dospělé

Husitská epopej VII. 1472 -1485 - Za časů Vladislava Jagelonského - Vlastimil Vondruška

Poslední díl ságy představuje léta, kdy se českým králem stal Vladislav Jagellonský, jemuž se postupně podařilo otupit ostří nepřátelské zahraniční politiky, zvláště té papežovy. Nakonec byl z Čech sejmut cejch kacířství, neboť po desetiletích bojů byl utrakvismus uznán všemi církevními autoritami. Husitská epopej tak dospěla ke svému závěru. Jenže místo aby se domácí poměry uklidnily, začaly doutnat nové politické i sociální konflikty. Postupně umírají starší členové rodu Prokopů a na jejich místo nastupují jejich potomci. Ti však o ideálech svých rodičů vědí málo a hledají si svůj svět. Svět středověké víry nahrazuje svobodomyslná renesance. Osudy husitských generací rodu se uzavírají.

 

Zlomené duše - Simone St. Jamesová

Píše se rok 1950 a v tajuplné internátní škole plné odložených děvčat se zrodí přátelství čtyř dívek. Dokud jedna z nich záhadně nezmizí. O více než šedesát let později se snaží novinářka Fiona napsat reportáž o rekonstrukci školy a odhalit tajemství okolo dávné vraždy své sestry. Poté co je na stejném místě ve staré studni nalezena mrtvola, začíná Fiona s pomocí přítele-policisty rozkrývat temný příběh z minulosti… a zároveň současnosti.

 

Mariánské léto - Hana Kavurová

Babet je obyčejná holka. Má ráda svou práci, nerozumí si s matkou a láska se jí vyhýbá. Má ale větší problém – zoufale ji nebaví být naživu a najít ideální způsob sebevraždy není vůbec snadné. I tak dělá všechno pro to, aby se svým životem skoncovala. Tedy až do chvíle, než kartami zamíchají Jakub a zjevení jménem Styx. Najde Babet někde mezi smutně nádherným babím létem a propastí, odkud není návratu to, po čem celý život tak neúnavně pátrá?

 

Sama sebou - Jojo Moyes

Louisa Clarková z bestellerů Než jsem tě poznala a Život po tobě se vrací v novém románu Jojo Moyesové! A hodně toho ví… Tak například ví, jak daleko je z jejího nového domova v New Yorku do Londýna, kde žije její přítel Sam. Ví také, že její nový zaměstnavatel je dobrý člověk a že před ním jeho manželka skrývá tajemství. Co ovšem Louisa ještě netuší, je to, že nová práce v novém městě jí rozhodně nezaručí idylický život, ve který tolik doufala, a že bude její vztah se Samem bude z obou stran podroben zkoušce ohněm. A neví také, že lidé, s nimiž se ve své nové životní etapě setká, ji možná postrčí dost nečekaným směr.

 

Hořící kříž - Diana Gabaldon
Píše se rok 1771 a válka je na spadnutí.
Manželka Jamieho to tvrdí také. A Jamie jí chtě nechtě musí věřit, neboť jeho žena ví to, co mohou znát jen cestovatelé časem.
 
Claire se narodila v roce 1918 a během druhé světové války pracovala jako sestra a jako Cizinka putovala drsnou skotskou vysočinou. Anglická dáma se ocitla na místě, kde by žádná lady v roce 1743 neměla být. Jedinými Angličany ve Skotsku totiž tehdy byli pouze vojáci armády krále Jiřího.
 
Claire – manželka, matka a sestra – je stále Cizinkou, putující časem, a jejím jediným záchytným bodem je láska k milovanému Jamiemu. Její znalost budoucnosti už Jamiemu několikrát pomohla, ale uvrhla ho i do mnoha nebezpečí. A revoluce se blíží… Shoří jejich životy jako papír, nebo budou dál plát jak velký oheň?
 
 
Olivovník - Lucinda Riley 

 Jako mladičká dívka strávila Helena kouzelné léto u svého kmotra Anguse na Kypru a poprvé v životě se tu zamilovala. Po letech se teď do starobylé vily Pandory vrací a doufá, že v malebné hornaté krajině plné vinic a olivových hájů prožije s manželem a třemi dětmi podobné idylické léto jako kdysi. Hned po příjezdu do domu, který jí její kmotr, bývalý velitel britské vojenské posádky odkázal, však zjišťuje, že se stále víc zaplétá do pavučiny tajemství, jež úzkostlivě tajila před svým mužem Williamem a třináctiletým synem Alexem. Minulost ji tu však dostihuje na každém kroku a zahání do slepých uliček, z nichž není úniku…

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Renáta Cholevíková. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Komentáře nejsou povoleny.